wat te doen bij een overlijden

De eerste 4 stappen

Stap 1
U belt bij een overlijden thuis de huisarts.
Bij overlijden in ziekenhuis of zorgcentrum zal het personeel de arts bellen.
De arts zal het overlijden officieel vaststellen en stelt een verklaring van overlijden op.

Stap 2
Na het bezoek van de arts kunt u mij bellen. Ik stel gelijk al wat vragen om te horen wat uw wensen zijn. Om hierop voorbereid te zijn, volgen hier de zaken die als eerste van belang zijn.

  • Wilt u dat de overledene thuis blijft of moeten wij de overledene overbrengen naar een uitvaartcentrum.
  • Misschien vindt u het fijn om te helpen met de laatste verzorging van uw geliefde. U kunt dat thuis doen of op een later tijdstip in het uitvaartcentrum.
  • Heeft u al nagedacht over de kleding waarin overledene opgebaard moet worden.
  • U kunt de overlijdenspapieren die u van de arts heeft gekregen (A- en B-verklaring) aan ons meegeven. Ik zal voor u de aangifte van overlijden bij de Gemeente verzorgen.
  • Tenslotte vraag ik wanneer het u schikt om alles over de uitvaart met u te bespreken.

U kunt dit rustig overleggen met gezins- en familieleden, zodat diegene die u graag bij het gesprek wilt hebben ook aanwezig zijn.

Stap 3
Als er een uitvaartverzekering is, leg deze dan alvast klaar. Zo ook een eventueel trouwboekje en het legitimatiebewijs van overledene.

Stap 4
De overledene kan in een testament of wilsbeschikking zijn of haar wensen kenbaar hebben gemaakt voor zijn of haar uitvaart. Het is belangrijk om deze gereed te leggen.

Het opbaren

Uitvaartcentrum
De opbaring kan plaatsvinden in een uitvaartcentrum. U kan gebruik maken van het uitvaartcentrum aan de Bellamystraat 28c in Terneuzen.
In de regio West-Zeeuws-Vlaanderen is dat in het mortuarium van het Ziekenhuis in Oostburg.
Beide locaties beschikken over 24-uurskamers. U krijgt dan een sleutel en u kan in alle rust en op elk tijdstip bij uw geliefde zijn, zonder dat daar eerst een afspraak voor gemaakt moet worden.
Kiest u niet voor een 24-uurskamer dan kunt u na het maken van een afspraak op bezoek.

Thuisopbaring
Het kan goed voelen om uw geliefde thuis op te baren. U heeft de laatste periode zo intens voor hem/haar gezorgd. De mogelijkheid om elk moment nog even samen te zijn kan rust geven.

De overledene kan opgebaard worden op bed, met behulp van een bedkoeling. Een andere optie is het opbaren in een uitvaartkist door het gebruik van een kistkoeling. Daarnaast kunt u kiezen voor thanatopraxie, een vorm van lichte balseming, die ervoor zorgt dat de conditie van het lichaam van overledene tot ongeveer tien dagen onveranderd blijft. Hierdoor is er geen koeling nodig en kan er langer worden opgebaard thuis of in een uitvaartcentrum.

Het bespreken van de uitvaart

Wanneer u contact met mij heeft opgenomen om een overlijden te melden, maak ik een afspraak met u. Het is fijn als iedereen aanwezig is, die u bij dit regelgesprek wilt hebben om u bij te staan. Dus als u wilt wachten op iemand van elders moet u dat zeker doen! Dan stemmen wij de afspraak af op het tijdstip van hun aanwezigheid.

Ik kom naar u toe om alle wensen te bespreken voor de uitvaart. Het is fijn om in uw vertrouwde omgeving te zijn. Het komt met regelmaat voor dat nabestaanden bijvoorbeeld een gedicht op een rouwkaart willen uit een gedichtenbundel die in de boekenkast bij u staat. Alles is dan voor u binnen handbereik. Kan dit door omstandigheden niet bij u thuis dan maken we een afspraak op een andere locatie.

Het gesprek duurt zo’n 1,5 à 2 uur en kan best zwaar zijn. We proberen elkaar hierin beter te leren kennen. De beslissingen hoeven niet allemaal tijdens het regelgesprek te worden gemaakt. U kunt de uitvaart immers maar één keer regelen en het is belangrijk dat u kunt nadenken over wat u wilt. U krijgt de tijd en ruimte om rustig de mogelijkheden door te nemen en te beslissen wanneer u er klaar voor bent.

hoogendoornuitvaartverzorging icon klein