inspiratie

Rouwkaart en/of rouwadvertentie

Velen bewaren een rouwkaart als tastbare herinnering.

De vormgeving van de rouwkaart hoort bij de eerste taken. De mensen moeten immers op tijd uitgenodigd worden om het afscheid bij te wonen.
Een kaart met een foto of een illustratie, kenmerkend voor uw overleden dierbare. Een eigen gedicht met waardevolle woorden of toch een passend gekozen bestaande tekst. De mogelijkheden voor een rouwaankondiging, gedenkkaartje of dankbetuiging zijn bijna onbeperkt.
Niets is mooier dan de overledene te herkennen in de kaart die u ontvangt. Samen met u, zorgvuldig de rouwkaart samenstellen, geheel naar uw wens.
U krijgt eerst een proefdruk van de rouwkaart te zien, voordat de rouwkaarten gedrukt worden, zodat er nogmaals een controle is op fouten en of het écht naar uw wens is.

Rouwkaarten worden voorzien van rouwpostzegels en worden bij voorkeur in een blauwe verzamelenvelop afgegeven bij een postpunt van PostNL. Ik zal voor u de rouwkaarten afgeven bij een postpunt waar registratie van de verzamelenvelop door een unieke barcode kan plaatsvinden.

Over het algemeen is de tekst voor de rouwadvertentie identiek. Er kunnen aanvullingen toegevoegd worden zoals: “Enige en Algemene Kennisgeving” of “Als u geen rouwkaart heeft ontvangen, kunt u dit bericht als uitnodiging beschouwen.” Maar ook een dankwoord aan een zorginstelling kan een toevoeging in een advertentie zijn.

Vervoer

Het overbrengen van de overledene is nodig wanneer er vervoerd moet worden tussen twee locaties. Dit kan bijvoorbeeld zijn vanaf het woonhuis, zorgcentrum of ziekenhuis naar een uitvaartcentrum. Dit gebeurt veelal met een overbrengbus, maar kan ook eventueel worden uitgevoerd met een rouwauto.

Er zijn allerlei manieren om uw geliefde naar de locatie van de uitvaart te brengen. Het meest gangbare vervoermiddel is de rouwauto. Maar u mag de overledene ook in een eigen auto vervoeren. Wanneer er een uitvaartkist in past is elke auto toegestaan.

Er zijn nog veel meer vervoersmiddelen waar u uit kunt kiezen. Hier een greep uit de vele voorbeelden van bijzonder rouwvervoer: een rouwkoets, een loopkoets, een bus, uitvaartmotor met zijspan, een VW-busje. Deze bijzondere vormen van vervoer geven een uniek karakter aan de uitvaart. Ik denk graag met u mee of het praktisch mogelijk is en u zult begrijpen dat hier speciale voorwaarden en kosten aan verbonden zijn. Van te voren zal ik dit voor u uitzoeken dat u niet voor verrassingen komt te staan.

Uitvaartkisten

Hiermee kan een uitstraling worden gegeven aan een persoonlijk geleid leven in ieders stijl. Voor sommigen heel belangrijk, voor anderen helemaal niet.

Van een eenvoudig gefineerde kist tot massieve houtsoorten zoals bijvoorbeeld eiken, beuken en grenen. Daarnaast wordt soms voor een uitvaartmand gekozen. Deze is gemaakt van bamboe, pandanus, bananenblad, wilgenteen of hout.

Het zelf vervaardigen van de uitvaartkist, kinderen en kleinkinderen de uitvaartkist laten beschilderen, het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Dat kan de uitvaart nog persoonlijker maken en een troostende activiteit zijn.

Bloemen

Bloemen worden gegeven om als laatste eer aan de overledene te tonen en ook als troost en blijk van medeleven aan de familie en naasten. Waar hield de overledene van? Bepaalde bloemen, kleuren, vormen. Of was hij of zij gek op plantjes?
U kunt een bloemstuk uitkiezen uit een bloemenboek wat ik bij mij heb, maar u kunt ook zelf naar een bloemist gaan en uw wensen bespreken.

Fotografie

De dag van de uitvaart wordt vaak als een roes beleefd. Het kan dan rustgevend zijn om achteraf te kunnen kijken naar foto's die hiervan zijn gemaakt.
Uitvaartfotografie vindt steeds vaker plaats. De opbaring thuis, het voor de laatste keer uit huis vertrekken, handen die elkaar vasthouden, het begeleiden naar de laatste rustplaats en het spreken van familie en vrienden. Dit alles wordt natuurlijk discreet en met veel respect gefotografeerd.
Foto’s kunnen ook van betekenis zijn voor nabestaanden die niet bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn. Bijvoorbeeld familie of vrienden die elders vertoeven. Maar ook voor kinderen kan uitvaartfotografie erg belangrijk zijn omdat zij het rouwproces vaak later gaan verwerken. Op het moment dat zij er aan toe zijn kunnen foto’s helpen om over het verlies te praten.

hoogendoornuitvaartverzorging icon klein